TAZETTE #9

2X JONG MUZIEK

VERSLAG ‘IN EEN DISCOTHEEK’ EN ‘UMM’

​Na zeven dagen jong muzikaal geweld kan je vandaag nog voor een laatste keer terecht in het Fort Napoleon, op de zeedijk, in Café Crayon en in de Lokettenzaal voor een selectie aan bands. Wij gingen gisteren kijken naar UMM en In Een Discotheek en werden positief verrast.

“Ik kan niet geloven / dat je mij hebt gekozen / uit die dertigduizend swipes / die je de wereld beloofde,” zingt Maya Mertens van In Een Discotheek. Een dame met pit, gevoel voor humor, en een kristalheldere stem inclusief vertederend Hollands accent. Verder herkennen we op het podium ook nog: Gode Kempen op synths (vorig jaar te zien bij Jong Werk met Kluster), Casper Van De Velde op drums (drummer bij jazzduo SCHNTZL), Paulien Rondou als tweede stem en Viktor de Greef op bas en synths. De groep werd samengesteld in en rond het Conservatorium Antwerpen, afstudeerrichting Kleinkunst. De dagen dat kleinkunst nog beelden opriep van slobbertruien, bruine kroegen en brave goedzakken lijkt bij deze definitief voorbij. Mag vanaf heden wel in de associatieve trommel: een over de grond rollende Mertens, woest bijtend, dramatisch melancholiek en lyrisch voordragend. Van stevige elektro tot gevatte meezingrefreinen, zonder daarbij ooit klef te worden. Een straffe band met een straffe frontvrouw, die het publiek in geen tijd op haar hand had.

Van de discotheek gingen we naar een ietwat bedeesder pyjamafeestje met UMM. Hun kabbelende pop, aangestuurd door synths en de ijle stem van zangeres Lise Daelemans verveelde niet, al bleven we al snel op onze honger zitten. Hier en daar een meer gedurfde gitaarlijn of vocale uitschieter was geen overbodige luxe geweest. Veel werd echter goed gemaakt door het spelplezier waarmee het kwintet overduidelijk op het podium stond. We horen ze graag nog eens terug, al zal dat misschien wel eerder als achtergrondmuziek zijn bij onze wekelijkse yogasessie dan op de voorste rij van een concert. (Ewoud Vermote)

IN EEN DISCOTHEEK SPEELT VANDAAG OM 17U IN DE STAD. UMM SPEELT VANDAAG OM 24U IN DE LOKETTENZAAL VAN DE GROTE POST.

TICKETS IN EEN DISCOTHEEK
TICKETS UMM