In Een Discoreve van B naar A (intern)

In Een Discoreve van B naar A

WAT

In Een Discoreve is een performance-avond gecureerd door Maya Mertens, frontvrouw van de band In Een Discotheek. De avond wordt gepresenteerd op 15 december 2018 in Sociëteit Sexyland (NDSM Amsterdam-Noord). In deze avond staat het ‘eigenhandig uit de grond stampen van een epicentrum’ centraal. In Een Discoreve staat voor een DIY mentaliteit waarbij makers elkaar nodig hebben en elkaar gebruiken. In Een Discoreve is een avond waar acht uur lang alles wat tussen performance en muziek in zit wordt gepresenteerd.

In Een Discoreve gaat op de avond zelf op zoek naar zijn eigen puls samen met de genodigde artiesten en het publiek om zo de avond tot één geheel te boetseren. Vanuit een doorgedreven samenwerking trachten ze de creatieve energie op één avond georchestreerd te laten samensmelten. Voor deze editie is de kruisbestuiving tussen Brussel en Amsterdam het speerpunt. (van B naar A). In Een Discoreve representeert en presenteert een deel van een jonge muziek/performance-scene die nog niet zichtbaar is in Amsterdam. Doel is deze zichtbaar te maken en een uitwisseling in gang te steken.

coverart

WIE (In Een Discotheek & Maya Mertens)

In Een Discotheek is een Brusselse/Amsterdamse electrosmart band aangejakkerd door Maya Mertens, initiator van dit project. Maya Mertens is geboren en getogen in Amsterdam (1992) en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Kleinkunst in Antwerpen. *biografie in bijlage.

In 2016 studeerde ze af met In Een Discotheek. Daarmee speelde ze op podia in en rondom                          Antwerpen, toerden ze als support act mee met ‘Het Zesde Metaal’ en speelden ze op het Brussels Jazz Weekend. In de zomer van 2017 wonnen ze de Theater Aan Zee Jong Muziek prijs en de Nekka-wedstrijd.            

Op 13 April 2018 (op de eerste editie van In Een Discoreve) lanceert In Een Discotheek de eerste EP ‘INEENDISCOTHEEK.COM‘ in de vorm van een *’In Een Discotheek mini tweet bundel’* Een boekje van 4 bij 3 cm dat is samengesteld uit verzamelde tweets met het zinsdeel ‘in een discotheek’. Door de ‘fysieke drager’ van hun EP als boekje te laten verschijnen herintroduceert In Een Discotheek het ‘hebbeding’ het ‘artefact’, in een tijd waar men niet langer CD’s aanschaft maar streamingdiensten gebruikt om muziek te kunnen beluisteren. De *’In Een Discotheek mini tweet bundel’* heeft allure van een exclusieve dichtbundel gevuld met levensverhalen van 140 leestekens die doorgaans beschikbaar zijn op het grootste platform ter wereld: “Het Wereld Wijde Web”. Deze omkering is eigen aan het werk van In Een Discotheek.
Het op een voetstuk zetten van het dagdagelijkse. Het cultiveren van hedendaagse smart.

In Een Discotheek mini tweet bundel
In Een Discotheek mini tweet bundel

De band bestaat uit:

Casper Van De Velde (drums), Gode Kempen (synths), Maya Mertens (vocal), Paulien Rondou (vocal), Viktor De Greef (synths & bas)

WAT WAS ER AL

Op 13 April 2018 werd de eerste ‘In Een Discoreve’ gerealiseerd in de creatieve brandhaard De Koer In Gent. Er waren interventies van een performancekunstenaar, een dichteres, een rapper, een noise band en een theatermaker met als orgelpunt een concert van In Een Discotheek waarna de ‘In Een Discotheek mini tweetbundel’  officieel werd gelanceerd.

Een wederkerend thema in het werk van In Een Discotheek is ‘de viering van de maakbaarheid’. Dit kwam tot uiting in de samenwerking van de verwante genodigde artiesten.

Ter plekke werden de podia door en voor de artiesten geconstrueerd en afgebroken. Zo vond de eerste act van West-Vlaamse rapper Brihang plaats op een stellage in het midden van de ruimte. Na afloop werd deze afgebroken en de focus verlegt naar een in de lucht hangende telefoon waar de volgende performer Janes Zeghers door te horen was. Dichteres Charlotte Van den Brouck bracht een ode aan de nacht op een stapel door het publiek meegebrachte edities van ‘Het Verdriet van België’ van Hugo Claus waarna er licht parren onder de artiesten en het publiek werden verspreid die vervolgens werden geïnstrueerd ze te richten op het balkon waar het volgende concert van noise band Peenoise plaatsvond.

Brihang op In Een Discoreve in De Koer, Gent

Door te spelen met de kijkrichting van het publiek werd het gevoel van een ‘totaalervaring’ in de hand gewerkt. Door het laten overvloeien van performances, de podia door en voor artiesten te laten construeren, de artiesten elkaars lichtbundels te laten beheren werd hun werk letterlijk en figuurlijk in een ander licht gepresenteerd. Zo kantelde de artiesten elkaars artistieke universum en maakte ze van het moment een momentum.

De volgorde van programmatie gaf geen gehoor aan een klassieke crescendo. Door de avond te openen met de DJ performance van You Go Claus, die in de lentezon een clubachtige roes met zich mee bracht en na middernacht juist aandacht te vragen voor een gedicht van Charlotte Van Den Broeck, ging In Een Discoreve opzettelijk tegen het verwachte ritme in. Door de atypische volgorde der acts, moet het publiek oplettend blijven, komt er een samenhorigheid tot stand en wordt het gevoel van samen aan een geheel te werken verstrekt.

Op de avond waren zo’n 250 bezoekers afgekomen tussen de 20 en 35 jaar uit Antwerpen, Brussel en Gent. De inter-stedelijke line-up bracht een succesvolle kruisbestuiving tussen de ‘scènes’ teweeg en deed voelbaar nieuw publiek kennis maken met nieuwe artiesten.

EN NU

Met ‘In Een Discoreve van Brussel naar Amsterdam’ onderzoekt Maya Mertens hoe makers elkaars universum kunnen laten kantelen, laten wankelen, versterken en hoe we kunnen trainen elkaars middelvliedend punt te zijn. Wat zijn de artistieke grenzen van een ‘band’ als entiteit. Hoe kan ze naast frontvrouw, initiator een bindmiddel kan zijn. Met haar Amsterdamse wortels staat ze te popelen op deze kruisbestuiving tot over de grens te trekken en haar opgedane visie te toetsen aan Amsterdams publiek.

WAAR?

Sociëteit SEXYLAND is een conceptuele club op de NDSM in Amsterdam-Noord. Gedurende 365 dagen heeft het elke dag een andere eigenaar. De eigenaar van de dag beslist wat voor soort club ze willen hebben, wat kan variëren van kunstexposities tot sportevenementen, van gangster rap nachten tot diners in stroboscopisch licht. SEXYLAND is een tabula rasa die op elke mogelijke manier kan worden geschreven. SEXYLAND wilt elke onbekende hoek van Amsterdam belichten, om de enorme diversiteit die deze stad te bieden heeft uit te zenden.

Met deze visie is SEXYLAND de uitgelezen partner voor de Amsterdamse In Een Discoreve. Ervaring leerde dat In Een Discoreve floreert bij  een openstaande locatie gedreven door creatieven. SEXYLAND is een plek die In Een Discoreve kan laten zijn wat het wordt. Er is momenteel goed contact met SEXYLAND en ze hebben aangegeven dat ze er naar uitkijken ons te ondersteunen in het verwezenlijken van In Een Discoreve.

DOELGROEP EN BELANG VAN AMSTERDAM

Het doel is alle nieuwsgierige Amsterdammers van 18 tot 35 jaar naar In Een Discoreve te trekken.

In Een Discoreve is van belang voor Amsterdam omdat het inzicht geeft in diverse groep jonge artiesten uit Brussel die hun eigen stempel aan het ontwikkelen zijn, die nieuwsgierig zijn en geïnteresseerd zijn buiten de lijnen van hun eigen discipline de werken. Hun koers kan nog alle kanten op. Dit is bij uitstek een groep die openstaat voor alles wat nog niet gekend is.

Dit zijn eigenschappen die ook toegewezen kunnen worden aan de stad Amsterdam.

Amsterdam is Amsterdam bij de gratie van zijn diversiteit, openheid en zijn nieuwsgierige bewoners. Maya Mertens: “Je kunt stellen dat ikzelf uit liefde voor de stad Amsterdam over de grens ben getrokken. Het indrukwekkende diverse aanbod van kunstcultuur heeft mij het mens gemaakt dat ik ben. Het motiveerde mij mijn horizon nog meer te verbreden en inspiratie op te doen in Antwerpen en Brussel. Met opgedane inspiratie en de kennis die ik genomen heb van cultuur in België wil ik met In Een Discoreve op mijn beurt een steentje bij dragen aan een divers cultureel programma in Amsterdam.”

HOE DAN?

IN EEN DISCOTHEEK & CO

Voor de tot stand komen van de definitieve line-up en de productionele verwezenlijking, wordt samengewerkt met In Een Discotheek & Co.

In Een Discotheek & Co is een term die in het leven is geroepen om onderscheid te maken tussen In Een Discotheek de band pur sang en de mensen die zich bezighouden met de buitenmuzikale activiteiten rondom In Een Discotheek. De band (bestaande uit theatermakers en soloartiesten) fungeren naast hun muzikale aandeel als artistiek klankbord en zijn waar nodig productionele hens aan dek. Daarbuiten wordt er samengewerkt met:

Max Adams / Flapy – podiumtechnieker en scenograaf bij Compagnie de Snor, De Vulvia Groep en bij Rosas van Anna Teresa de Keersmaeker. Adams is een creatieve duizendpoot die zich voor In Een Discoreve toelegt op de scenografie en de technische ondersteuning.

Arne Huysmans– muzikant en oprichter van de creatieve werkplaats en muziekzaal Volta in Brussel. Voor In Een Disoreve is hij een productionele kracht en redactioneel klankbord.

IN EEN DISCOREVE

In Een Discoreve vindt plaats op 15 december van 19:00 tot 03:00 en bestaat uit een theatrale interventies, een dansperformance, verschillende muzikale optredens en een installatieperformance. (Momenteel zijn er vijf acts bevestigd en er nog drie in ontwikkeling).

LIVE STREAM, CLUB FOMO BXL
Is een lange afstands act door K.A.K die wordt gecreëerd voor In Een Discoreve.

K.A.K (kort voor Koekelbergse Alliantie van Knutselaars) is een los-vast verbond van knutselaars, theatermaker, denkers en andere sjoemelaars. K.A.K. organiseert zijn eigen marginale werkomstandigheden en creëert een gemeenschappelijk platform om met elkaar en de ander in dialoog te gaan. Afgelopen juni betrokken zij hun eigen K.A.K huis in Schaarbeek Brussel.

K.A.K zal op 15 december van 19:00 tot 03:00 alle zielen herbergen die fysiek niet bij In Een Discoreve kunnen zijn maar toch getuigen willen zijn van het epicentrum in Amsterdam. De hele avond zal via een live stream te volgen zijn in Maison du K.A.K en op hun beurt zal het feestje van de afwezigen te volgen zijn in SEXYLAND. Op een zeker moment van de avond zal er een act aan de andere kant van de stream ontspruiten en zal Brussel het epicentrum even overnemen.

www.k-a-k.be

INTERVENTIE OP DE PONT

Op In Een Discoreve lanceert In Een Discotheek een nieuwe single. In opvolging van de *’In Een Discotheek mini tweet bundel’* zal de fysieke drager van de single enkel illegaal verkrijgbaar zijn. De geautoriseerde ongeautoriseerde singel zal op de pont van Amsterdam – Centraal naar NDSM Amsterdam-Noord gedistribueerd worden door performers in lange jassen voor gebrande kopietjes van de single.

YOU GO CLAUS

Julien Neirynck is theatermaker tussen Antwerpen en Amsterdam. Vorige lente maakte hij de voorstelling ‘Damn Kendrick’ in samenwerking met ‘d e t h e a t e r m a k e r’ en momenteel werkt hij aan de de voorstelling ‘Zeitgeber’ met het collectief More Dogs/ Orkater|De Nieuwkomers.

You Go Claus is een visuele DJ show waarin Neirynck als DJ de laatste ‘trending trap’ en EDM top-charters aan flarden sampled en omvormt tot repetitieve soundscapes waar hij geleidelijk zijn lievelingsgedichten van Hugo Claus in laat sijpelen. Dit combineert hij met even hard aan flarden geknipte visuals van dansende katjes tot inauguraties van Amerikaanse presidenten. You Go Claus abstraheert het concept van de ‘DJ’ en nodigt zowel uit om er op te dansen, je rug er naar te keren en er doorheen te praten of er naar te luisteren en kijken als ware het een poëzievoordracht. Voor In Een Discoreve neemt Neirynck het oeuvre van Gerard Reve op in zijn repertoire en zal hij de twee grootheden in publiek conclaaf laten gaan op de pulse van de hedendaagse muziek.

IN EEN DISCOTHEEK

De Brusselse/Amsterdamse electrosmart band In Een Discotheek brengt nummers over de Belgische infrastructuur en over hoe de stabiele emulsie ‘mayonaise’ soms nog onze enige bindende factor lijkt te zijn. De interstedelijke groep ontmoette elkaar in en rondom de discotheken van de Benelux en is sindsdien onlosmakelijk met elkaar verbonden door hun gedeelde liefde voor de electrosmart. Of zoals frontvrouw Maya Mertens het verwoordt: “Hoe melancholischer de teksten, hoe bruter de deunen.” In Een Discotheek is een energieke lofzang aan imperfectie op de pulse van de tijd. Op In Een Discoreve brengt In Een Discotheek een set met nieuw werk. Voor het visuele aspect van het concert zal In Een Discotheek samenwerken met Met Max Adams en. Ook laat In Een Discotheek zich inspireren door de samenstelling van aanwezige artiesten wordt onderzocht in hoeverre dat de ‘dramaturgie’ van hun set kan beïnvloeden.

ineendiscotheek.com

155 (eenvijfvijf)

Gezien het voor In Een Discotheek en haar entourage de eerste keer in Amsterdam zal zijn, slaan we de handen in een met 155 (eenvijfvijf). 155 is een formatie creatieve vrienden bij elkaar gebracht door een gedeelde passie voor bewegingsvormen, muziek, film, bizarre humor en kunst. Met hun eigengereide houding en veelzijdigheid zijn zij de perfecte partner om het epicentrum op te roepen. De eerste In Een Discoreve legde nadruk op ‘reve’ door de performance van een dichteres en de presentatie van de ‘mini tweet bundel’, de samenwerking met 155 focust door de fysieke kwaliteiten van deze performers meer op beweging en lichaam. In 2017 maakte 155 de voorstelling ‘lijf’ over het fenomeen ‘dansen in de club’. Momenteel zijn we in gesprek hoe we delen van ‘lijf’ in In Een Discoreve gaan integreren en kunnen laten interfereren met de muziek van In een Discotheek.

eenvijfvijf.nl

DOORKLINKEN EN UITDIJEN

Het idee is om In Een Discoreve niet bij een enkele editie te laten, maar een startpunt te laten zijn van een reeks In Een Discoreve’s die resulteren in het ontwikkelen van een duurzame uitwisseling tussen jong Brussel en Amsterdam. Als culturele hoofdsteden staan deze voor alles wat daartussen ligt. Doel is In Een Discoreve te cultiveren tot een platform dat podium biedt aan nieuwe onderzoekende artiesten en een evenement is dat garant staat voor een avond vol eigenwijze interventies.

In Een Discoreve (van A naar B) is een opvolging van de In Een Discoreve die eerder dit jaar in Gent georganiseerd werd.

Er worden reeds plannen gesmeed voor de editie In Een Discoreve (van A naar B) waar Amsterdam naar Brussel wordt gehaald. Deze zal plaatsvinden in April 2019 in Volta Brussel.

Door vooraankondigingen op onze communicatiekanalen en mede door de verkoop van ‘ik was er bij’ t-shirts die verkocht worden op In Een Discoreve in Amsterdam maken we ons publiek hier warm voor. Bij aanschaf van een ‘ik was er bij’ T-Shirt staat de bezoeker tevens automatisch op de gastenlijst van In Een Discoreve (van A naar B).

PLAN VAN AANPAK

fase 1: OPSTART

juli: Eerste bijeenkomst en brainstorm programmatie

AFK dossier schrijven

fase 2: VAN START

1e week van november: Programmatie definitief maken

9 november: bijeenkomst met alle artiesten en enthousiastelingen

fase 3: COMMUNICATIE

12 november: aanmaken Facebookevent, website, nieuwsbrief, posters, …

Culturele organisaties in de buurt en Amsterdam op de hoogte stellen van het project, vragen om het te delen binnen hun netwerk. (Subbacultha, We Are Public, CJP, Brakke Grond)

fase 3: PRODUCTIE

7 december: Productionele bijeenkomst

fase 4: IN EEN DISCOREVE

15 dec: zaal klaarzetten naar analogie van scenografie

In een Discoreve

fase 5: EVALUATIE

derde week van december: Vierde bijeenkomst, evaluatie en afronding.

PR STRATEGIE

  1. Facebook; op Facebook heeft in een discotheek een bereik van 1200 personen, ook zullen alle bandleden van In Een Discotheek van hun persoonlijke account gebruik maken om mensen te bereiken. Dit vragen wij ook aan de deelnemende artiesten om te doen.
  2. instagram en twitter van In Een Discotheek.
  3. In Een Discotheek heeft een nieuwsbrief bestand van zo’n 300 geïnteresseerden.
  4. We maken gebruik van het netwerk van Nineties Productions en Touki Delphine.
  5. In Een Discotheek heeft bekenden bij het Conservatorium van Amsterdam, De Herman Brood Academie en de Gerrit Rietveld Academie die bereid zijn In Een Discoreve onder hun netwerk te verspreiden.
  6. Er worden 50 posters door de stad verspreid
  7. Eigen kringen; Alle leden van In Een Discotheek zijn buiten de band werkzaam in een net ander circuit. Ons bereik zal neerkomen op tussen de 2000 en 4000 man.

We verwachten 300 man te ontvangen in SEXYLAND, 50 mensen op de pont, 50 mensen in België via de livestream. In het totaal bereiken we 400 mensen met In Een Discoreve.

BEGROTING

Voor de In Een Discoreve vraag ik aan het AFK 4.915 euro op de begroting van 6.715 euro. Een kwart van de financiering is gedekt door eigen bijdragen, Private en Crowdfunding, sponsoring van SEXYLAND, De Brakke Grond en kaartverkoop. We kiezen voor een toegankelijke toegangsprijs van 5 euro per kaartje. Hiervan gaat 2,50 naar SEXYLAND en 2,50 naar het initiatief.

Amsterdam, 16 juli 2018

De gehyperlinkte versie van deze aanvraag staat op

mayamertens.nl/ineendiscoreve